Българите теглят най-много кредити за ремонти

Инфографика - Заеми и кредити България


Българите са много внимателни и когато вземат заем – те вземат предвид няколко фактора при избора си на доставчик: 58% преценяват дали могат да си позволят съответния кредит, 55% вземат предвид крайната сума за погасяване, 50% оценяват бързината при отпускане на кредит, а 40% гледат и репутацията на съответната компания. Това показва проучване на Провидент Файненшъл България и GFK, проведено през април 2016 г. 


Проучването показва още, че българските респонденти теглят кредити и за ремонти вкъщи (45%), здравеопазване (35%) и за покриване на непредвидени разходи (37%). Прави впечатление, че българите  теглят заеми за здраве четири пъти повече от европейците (9%), а за образование - повече от пет пъти над средното за Европа (25% в България срещу 5% в Европа).

26% от българите са оптимисти за икономиката на страната и смятат, че тя ще се подобри през следващата година. По-големи оптимисти от българите са единствено румънците, 45% от които очакват подобрение в икономиката  в следващите 12 месеца. 38% от българите смятат, че икономиката ще се запази без промяна през следващата година. Повече от половината български респонденти (58%) имат позитивни очаквания за собственото си финансово положение в следващите 12 месеца, като същевременно 56% от тях отговарят, че внимателно са следили всекидневните си разходи през последната година.