Небанковите финансови институции имат важна обществена роля

78% от българите смятат, че получават ясни обяснения за услугите и таксите на небанковите финансови институции (НФИ), а 74% смятат, че НФИ имат важна обществена роля, като предоставят лесен дотъп до кредитиране. 

Това показва проучване на Провидент Файненшъл България и GFK, проведено през април 2016 г. Проучването обхваща представителна извадка от 9220 клиенти на компанията в 8 държави: България, Румъния,  Унгария, Чехия, Полша, Словакия, Литва и Мексико. 523 българи са участвали в проучването, което се провежда за втора поредна година в страната.

Графика - бихте ли препоръчали Провидент

Проучването показва още, че над половината български респонденти (62%) имат доверие в небанковите финансови институции, което е над два пъти повече от средния показател за другите европейски държави (32%).  77% от българите са склонни да препоръчат НФИ като Провидент на близките и приятелите си. Тези два показателя са по-високи от средния процент (49%) за останалите държави. 

Една четвърт от българите са страхуват от потенциална загуба на работата си, а 69% от тях нямат спестени пари. 40% от българските респонденти смятат, че тегленето на кредит е лесно или много лесно, като 42% от тях взимат кредит повече от веднъж годишно. Това ни нарежда на второ място сред най-често теглещите кредити след Румъния (45%) и преди Полша (39%).