Почти половината българи ще пътуват по време на лятната си отпуска

Инфографика лятна почивка, GFK проучване

Общо 44% от българите са избрали да пътуват в страната или чужбина по време на лятната си отпуска, а около една трета (31%) ще прекарат времето за почивка вкъщи. Това показва проучване на Провидент Файненшъл България и GFK, проведено през април 2016. Проучването обхваща представителна извадка от 9220 клиенти на компанията в 8 държави: България, Румъния,  Унгария, Чехия, Полша, Словакия, Литва и Мексико. 523 българи са участвали в изследването, което се провежда за втора поредна година в страната. 


Според проучването 23% от българските респонденти ще използват спестявания, за да финансират лятната си отпуска подобно на останалите европейски респонденти (средно за Европа 23%). Този процент е близо два пъти по-нисък в сравнение с 2015 г., когато на спестявания за почивка са разчитали 40% от българите. 14% от сънародниците планират да вземат кредит за море или планина от банка или небанкова финансова институция, а 27% не знаят откъде ще намерят пари за почивка, сочи още проучването.

Повече от българите ще пътуват само румънските ни съседи, 54% от които ще прекарат ваканцията си в страната или в чужбина. Най-малко пътуващите са литовците, от които едва 21% ще стягат багажа това лято. 67% от жителите на Литва педпочитат да си останат вкъщи по време на отпуската.