Провидент през 2014

Като един от „най-младите“ участници на българския пазар за малки кредити, Провидент стана свидетел на една доста динамична и пъстра 2014 година, изпълнена с много нови клиенти, нови хоризонти, нови правила и предизвикателства. Каква е равносметката от 2014 г. и с какво ще я запомним?

Разширяване

Въпреки че сме в България от малко повече от година, 130-годишният бизнес модел на Провидент, опитът и уменията на екипа и международният финансов ресурс бяха важните фактори, които ни помогнаха да изградим позицията ни на пазара за малки кредити, като предлагаме лесни, прозрачни и персонализирани финансови решения. Провидент стартира своя бизнес в България през септември 2013 г., като точно година по-късно, през септември 2014 г., вече имаше клиентско портфолио от над 5 000 активни клиенти, които са обслужвани от повече от 150 служители и 500 независими кредитни консултанти.

Нашите инвестиции за 2014 година възлизат на повече от 12 милиона лева, като през изминалата година, заедно с представители на местната власт и Британското посолство, открихме общо 5 офиса - в Бургас, Варна, Стара Загора, Велико Търново и Русе. Към момента Провидент има офиси в общо 9 града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Шумен и Плевен, както и кредитно обслужване в общо 19 населени места в страната.

Законодателни промени

Със сигурност ще запомним изминалата 2014 година и със серията от законодателни промени, касаещи потребителското кредитиране. Едни от най-важните промени несъмнено са налагането на таван от 50 % на ГПР (годишния процент на разходите) и увеличаването на капиталовите изисквания към небанковите финансови институции до 1 милион лева. Провидент подкрепя законодателните инициативи, които имат за цел да подобрят функционирането на пазара на малки потребителски кредити в България. Продължаваме да предлагаме прозрачни, гъвкави и удобни финансови решения на нашите клиенти в съответствие с новите законодателни изисквания.

Социална отговорност

В социално отговорен план, 2014 година също бе изпълнена с дейности, които ни донесоха допълнително удовлетворение. През октомври Провидент България стартира инициативата си за финансова грамотност. Част от нея е сайтът www.semeinifinansi.bg, който дава полезни съвети на потребителите как да управляват личните си финанси. Повишаването на финансовата грамотност на потребителите е кауза, която ние се стремим да развиваме на всички пазари, на които оперираме, за да им помагаме да направят информиран избор. В тази връзка, в България успяхме да привлечем към нашата кауза Фондация „Инициатива за финансова грамотност“, както и един от най-известните финансисти в България - Владимир Каролев.

Освен това, през юни дарихме средства за хората в засегнатите от големите наводнения региони в североизточна България. Стойността на дарението бе 10 000 евро, което осъществихме чрез Българския червен кръст и Фондация „Помощ за благотворителността в България“. През декември участвахме и във второто издание на благотворителната кампания „Тази Коледа чудесата правите Вие“, средствата от която бяха предназначени за деца в неравностойно положение.